Skąd bierze się taka popularność produktów bez
cukru, słodzików, substancji takich jak chociażby aspartam? Powodów jest co
najmniej kilka, przede wszystkim słodzik
aspartam zastępuje w wielu produktach oraz w domowym zastosowaniu cukier. A
jak wiadomo nie wszyscy mogą dodawać tradycyjną sacharozę do herbaty, deserów i
innych potraw.
Również produkty spożywcze z cukrem nie są niestety polecane w
każdej diecie. Mowa oczywiście o osobach chorych na cukrzycę, dla których aspartam słodzik w składzie ciastek,
herbatników, jogurtów czy słodkich wafelków i czekolady, to po prostu
alternatywa dla białego cukru. Nie jest to oczywiście jedyne zastosowanie tego
dodatku. Korzystają z niego także producenci żywności light o niższej
kaloryczności, ponieważ słodzik aspartam
jest o wiele słodszy od cukru, a nie dostarcza prawie wcale kalorii. Dlatego
produkty z aspartamem mają swoje miejsce w dietach osób, które się odchudzają
Warto także wiedzieć, że słodzik aspartam
jest często dodawany do artykułów, których nie „podejrzewamy” o taki skład.
Będą to np. wędliny, ryby w zalewie i
konserwach, leki, a nawet smakowe piwa. Wiedza na ten temat pozwala „wyliczyć”
spożycie aspartamu, bo przecież dobrze jest kontrolować przyswajanie większości
składników spożywczych, nie tylko słodzików, produktów light czy… kalorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.